NAH-Café Breda

Heb je Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) en ben je op zoek naar een gezellig, rolstoeltoegankelijk café waar de muziek niet zo hard staat?

Kom dan eens langs in NAH-Café Breda!
Bezoekers vanaf 18 jaar met NAH kunnen hier onder het genot van een drankje in contact komen met anderen. Gezellig met elkaar kunnen praten zonder dat je last hebt van harde muziek. Het café is rolstoeltoegankelijk. Je kan in het café ook ontspannen een tijdschrift lezen of biljarten. In de zomer is er een jaarlijkse barbecue.

NAH kan het gevolg zijn van een CVA, een hersentumor, hersenvliesontsteking, een ongeval, MS, Parkinson of andere aandoeningen waardoor hersenletsel na de geboorte is ontstaan. NAH-Café wordt gerund door een werkgroep van mensen met NAH in samenwerking met Zorgbelang Brabant. De werkgroepleden verwelkomen de bezoekers in het café.

Verschil NAH-Café en Café Brein

Het NAH-Café en Café Brein zijn twee verschillende cafés. Er zijn in het NAH-Café geen hulpverleners aanwezig. Er worden ook geen thema’s besproken. Mocht je hier toch behoefte aan hebben, dan kun je terecht bij Café Brein.

 

Beste gasten van het Nah café Breda,

 

Goed nieuws!

 Na lange tijd van sluiting is het eindelijk zover.

We hebben groen licht gekregen en mogen gaan starten op onze nieuwe locatie:

 

Wijkcentrum  ’t Houwke

Grote Houw 227

4817RE Breda

 

Er is voldoende gratis parkeergelegenheid voor de deur.

  

 

We willen jullie op de hoogte brengen dat we ons team hebben uitgebreid met Bregje van Hees

Bregje is ambulant begeleidster binnen Amarant Nah.

Ze heeft heel veel zin om kennis te maken het de gasten van ons mooie Nah café

 

Groetjes en hopelijk tot ziens!

Anita, Henk, Bregje en Mariette

NAH-Café Breda heeft er voor gekozen om geen folders in het café te leggen van bedrijven of organisaties. Het is ook niet mogelijk om enquêtes te houden in het café. We willen de bezoekers graag een ontspannen avond uit bezorgen.

Het is niet toegestaan om in het NAH-Café foto`s te maken die bedoeld zijn voor publicatie, zonder toestemming van het NAH-Café en hotel Merlinde. We vinden de privacy van de bezoekers van het NAH-Café en de gasten van hotel Merlinde erg belangrijk.

 

 

NAH-Café Tilburg

Beste gasten,

Het doel van het NAH-café is het volgende: 
Het NAH Café is een café waar mensen met NAH en hun familieleden elkaar kunnen ontmoeten in een gezellige uitgaansgelegenheid. 
Gezelligheid staat voorop. Het is een café waar iedereen zichzelf kan zijn.

Voor wie is het NAH-café bedoeld: 
Voor alle personen met NAH en hun familieleden in de leeftijd van 25 jaar en ouder. 
Het café is rolstoelvriendelijk ingericht.

Graag tot ziens tijdens het volgende NAH-Café.

Met vriendelijke groeten,
De vrijwilligers van het NAH-Café Tilburg

Links

Solliciteren met NAH:

https://cvster.nl/amp/blog/Solliciteren-met-een-beperking

Een waardevolle aanvullende bron voor werkzoekenden die gebaat zijn bij informatie, praktische tips en adviezen.

 

Dagbesteding

Schilderen en dichten met NAH in Breda

Een initiatief van Antoinette. Voor meer informatie:

bel: 06-47417266 of mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Buiten Zorgatelier (Lage Mierde)
Verblijf en activiteiten voor mensen met NAH
www.buiten.org

Zorgaccomodatie 't Zonneke (Dongen)
De dagbesteding is bedoeld voor mensen met NAH of autisme en speel- en logeeropvang voor kinderen met ASS of ADHD. 
www.tzonneke.com

Zorgatelier Eindhoven
www.zorgateliereindhoven.nl

Facebook

Zorgboerderij de Bremberg (Etten-Leur)
www.debremberg.comGeheugenwinkel Breda
www.geheugenwinkelbreda.nl Hersenletsel.nl

Hersenlestel.nl is ontstaan uit een fusie van de Nederlandse CVA-vereniging Samen Verder, de Vereniging Cerebraal en de AVN (Afasie Vereniging Nederland) op 1 juli 2014.
www.hersenletsel.nlHersenstichting
www.hersenstichting.nlHersenz
Ook u kunt leren omgaan met hersenletsel

Een beroerte, ongeluk, hartstilstand of hersenaandoening kan leiden tot blijvend hersenletsel. Bent u als gevolg daarvan vaak moe, vergeetachtig, snel boos of kunt u zich niet goed meer concentreren?
www.hersenz.nl


 

Libra Arbeidsexpertis
voert re-integratietrajecten uit voor mensen met NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel) die woonachtig zijn in de regio Oost-Brabant.
www.libra-arbeidsexpertise.nl


Bedrijf starten met arbeidsbeperking (artikel KNAB) 

https://bieb.knab.nl/ondernemen/starten-met-een-arbeidsbeperking-financiële-tegemoetkomingen

Mensen die ondanks hun NAH graag een eigen onderneming opzetten, kunnen hier een overzicht vinden van financiële tegemoetkomingen, hoe deze worden aangevraagd en de voorwaarden hiervan.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________
MEE
www.meedemeentgroep.nl
Meldpunt NAH

"Een vraag over Hersenletsel?
Breinlijn is een gratis landelijk loket waar je terecht kunt met alle vragen over hersenletsel. Een hersenletsel deskundige in jouw regio verwijst je naar passende zorg en ondersteuning.

www.breinlein.nl  

 Tel: 085 225 02 44
NAH-Expertisecentrum

Loket NAH (regio Miden-Brabant)
Expertisecentrum Niet Aangeboren Hersenletsel heeft één centraal en herkenbaar loket waar iedereen binnen Midden-Brabant gratis terecht kan met allerlei vragen of problemen omtrent NAH. Ook als u twijfelt of er daadwerkelijk sprake is van hersenletsel.
www.loketnah.nl 
NAH FYSIO NET

Gespecialiseerde fysiotherapie voor mensen met NAH in West-Brabant.
www.nahfysionet.nl
NAH-stichting

www.nah-info.nlAmarant
www.amarant.nl  
Sharecare
.

Intenetdiensten voor zorgondersteuning en mantelzorg.
www.sharecare.nl


 

Stichting Friends Meet (disabled) Friends Music Events
De Stichting Friends Meet (disabled) Friends Music Events organiseert concerten voor (lichamelijk) beperkte en/of prikkelgevoelige vrienden (als gevolg van een (chronische) ziekte of letsel, waaronder NAH) samen met een “gezonde” vriend of vriendin.

Kleinschalig, overdag, prikkelarm en toegankelijk voor alle beperkingen, maar wel sfeervol. Zie voor meer informatie of ons concertprogramma https://www.fmdfmusicevents.nl/.


 

Parkinson Cafés
www.parkinson-vereniging.nl


 

Vakantie

Rolstoelvriendelijke vakantieparken in Nederland.

Op deze pagina hebben we alle zorgbungalows in Nederland verzameld die aangepaste faciliteiten hebben, speciaal voor bezoekers met een (chronische) lichamelijke of geestelijke beperking.

De bungalows zijn voorzien van:
  • bredere paden zonder drempels voor rolstoelgebruikers
  • aangepast sanitair
  • extra kamers voor gezinnen, families, groepen en begeleiders
  • Opgeleid parkpersoneel, gespecialiseerd in omgang met bezoeker met zorgwens

 

Gehandicaptenreizen
Gehandicaptenreizenorganiseert verschillende soorten begeleide groepsreizen voor mensen met een (licht) lichamelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel.
www.gehandicaptenreizen.nl I Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Stichting de Valkenberg
Het echte vakantiegevoel..... Een onvergetelijke en volledig verzorgde vakantie waarbij de zorg goed geregeld is. Dat is waar Stichting De Valkenberg met Vakantiehotel De Valkenberg en De Paardestal voor staat.
www.stichtingdevalkenberg.nl

Zorghotel Merlinde
In hotel Merlinde kunnen gasten verblijven die zorg nodig hebben, maar ook willen genieten van rust en comfort. Het hotel biedt ook mensen met NAH een aangenaam verblijf tijdens bijvoorbeeld een vakantie of weekendje weg.   
www.hotelmerlinde.nlVoorlichtingsfilms en educatieve films op het terrein van NAH

www.vanhemertprodukties.nl
Zet Brabant

Zet adviseert, vernieuwt en ondersteunt de sociale infrastructuur in Noord Brabant.
www.zet-brabant.nl
Zorgbelang Brabant.

Informatie over de zorg en welzijn. Klachtenregistratie.
www.zorgbelang-brabant.nl


 

Zorgwijzer
Bij welk zorgmeldpunt kan ik terecht?
https://www.zorgwijzer.nl/faq/zorgmeldpunt


Welkom bij NAH-Café Brabant

Advies: bel voor bezoeken het bretreffende NAH-café om te voorkomen dat u voor een gesloten deur staat!.

 

Op deze website kunt u informatie lezen over de NAH-Cafés in Brabant. 'NAH' betekent 'Niet Aangeboren Hersenletsel'.

 Het leven kan erg veranderen door NAH. Niet alleen voor de persoon zelf, maar ook voor de omgeving. Dagelijkse dingen die voorheen als vanzelfsprekend gingen, gaan vaak niet meer als vanzelf. Onbegrip omdat mensen met NAH anders op situaties kunnen reageren dan voorheen. Dit kan zorgen voor het verlies van een baan en sociale contacten. NAH is niet altijd zichtbaar aan de buitenkant. Het is voor iedereen een proces om hier mee om te leren gaan en te accepteren dat het leven niet meer is zoals het was.

NAH-Café Brabant wil zich inzetten om mensen met NAH weer een plek te geven in de maatschappij.  Ook met NAH kunnen mensen over bijzondere kwaliteiten beschikken. De NAH-Cafés in Brabant zijn hier een mooi voorbeeld van. Gewone cafés zijn voor mensen met NAH vaak niet of moeilijk toegankelijk. Toch is er behoefte aan een uitgaansgelegenheid waar men terecht kan, zonder last te hebben van te harde muziek en waar begrip is voor elkaars beperkingen.

Het eerste NAH-Café werd in Tilburg opgericht door een werkgroep van mensen met NAH, in samenwerking met diverse hulpinstanties. Het NAH-Café is bedoeld voor lotgenoten en introducés. Bezoekers kunnen in een ongedwongen sfeer gezellig samen met elkaar praten en wat drinken.

Er worden in het café geen thema`s besproken. In de afgelopen jaren zijn er nog zeven NAH-Cafés in Brabant bijgekomen. Deze cafés worden ook met veel enthousiasme succesvol gerund door de werkgroepen. De werkgroepleden zijn in het café aanwezig als gastheer/gastvrouw. Het wordt door de bezoekers gewaardeerd om naar een rustige uitgaansgelegenheid te kunnen gaan en in een gezellige sfeer in contact te kunnen komen met lotgenoten.

Wij wensen u veel plezier met het lezen van de website en eventueel een prettige avond toe in één van de cafés. Wij horen het graag als u nog vragen heeft.

Vriendelijke groet,
Team NAH-Café Brabant

__________________________________________________________________________ 

Een nieuw initiatief: Kunstzinnig initiatief

Klink op de link voor meer informatie!

__________________________________________________________________________

Onlangs is er een nieuw initiatief gestart voor jongeren:

Jongeren NAH caf 2020 03 12 112914

 

 

 

Nieuw op de site

Jaarlijks zijn er 400 tot 600 jongeren die (zeer) ernstig hersenletsel krijgen. Dat zet hun leven en dat van hun familie en vrienden op z’n kop. Hun oude toekomst is in één klap weg en er zal – na langdurige intensieve revalidatie – weer gewerkt moeten worden om met alle beperkingen weer een nieuwe toekomst op te bouwen. U bent hier als geen ander van op de hoogte, maar dat is lang niet bij iedereen zo. Het is belangrijk dat wij ons hiervoor inzetten, daarom zijn wij Alenke van der Wardt en Anna Oudshoorn (Eerstejaars Communicatiestudenten aan de Hogeschool Utrecht) bezig met het organiseren van een fundraiser-evenement voor het Daan Theeuwes Fonds. Hierbij kunnen we uw hulp goed gebruiken.  

Eén van de uitdagingen voor jongeren met NAH zijn weer goed kunnen spreken, jezelf kunnen presenteren en een gesprek aan durven gaan. Een beproefde – en ook leuke – methode is om dat te doen met zang- en toneellessen en -therapie. Daarvoor is de Daan & Lucia Zang-, Toneel- en Dans Academie opgericht. Waar jongeren met spraak- en presentatie problemen door de beste professionals weer beter leren spreken en communiceren. Dat zijn misschien wel de belangrijkste randvoorwaarden om weer die nieuwe toekomst op te kunnen bouwen. Voor meer informatie over het project vindt u in de bijlage een infographic of kunt u kijken op  https://daantheeuwesfonds.nl.  

De deelname aan het project is gratis voor jongeren met NAH en daarom is het belangrijk dat er geld wordt opgehaald, zodat deze jongeren hun stem terug krijgen! Wij zijn daarom bezig met het organiseren van een Webinar over leven met niet aangeboren hersenletsel, waarbij de opbrengst volledig naar het Daan Theeuwes Fonds gaat. We willen u graag vragen om mee te werken aan dit project. Het webinar zal plaatsvinden in de week van 26 tot 30 april en wordt gegeven door bekende sprekers als Willem Philipsen en Frank Willem Hogervorst. Om van dit webinar een groot succes te maken, willen we natuurlijk zo veel mogelijk kijkers. 

Geef jongen met ernstig hersenletsel hun stem terug

 

 

Sommige dingen zijn voor mensen met NAH niet zo eenvoudig als het lijkt. Een goed voorbeeld daarvan is een verhuizing. Roland deelt zijn verhaal met ons om te vertellen hoe zijn verhuizing is verlopen.

Lees hier het verhaal van Roland

 

 

Blog KopOp!
Vind je Kracht, verhaal van Stephanie

Mijn reis naar een nieuw leven
Beton is hard
Lees hier meer